Vol trots kondigt Freya & Lo Verschueren een reeks namen aan voor het komende festival, de 30e editie van de Antilliaanse Feesten op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus

Het duurde iets langer dan verwacht, maar een programma samenstellen van de Antilliaanse Feesten is nooit een makkie. Wie is er trouwens 30 jaar geleden op het idee gekomen om uitgerekend in een kikkerland als België een festival met Caribische muziek op te starten?

Hier gaan we dan voor een rondje ronkende namen in de salsa, bachata, soca, compas, merengue, reggae en cumbia.

LUIS ENRIQUE salsa uit USA/Nicaragua
“El Principe de la Salsa” komt dan toch eindelijk naar Hoogstraten! Luis Enrique werd geboren in Nicaragua, maar emigreerde naar de USA in 1978. Hij maakte naam in de jaren 1990 als pionier van de "Salsa Romántica” en plaveide zo de weg voor zangers als Victor Manuel en Marc Anthony. Zijn allergrootste succes kende hij een decennium later met het album Ciclos (2009), geproduceerd door Sergio George. De single Yo No Se Mañana werd een grote hit in heel Latijns Amerika.

HENRY SANTOS (AVENTURA) bachata uit New York, USA
Na de split van Aventura (wereldberoemd dankzij de hit Obsesión) in 2010 gingen de vier leden hun eigen weg. Lead singers en neven Romeo en Henry Santos bouwden snel een succesvolle solo-carrière uit. Acht jaar na de wervelende passage van Aventura op de Antilliaanse Feesten (2004) komt Henry Santos terug naar Hoogstraten. Zijn vele vrouwelijke fans raken nu reeds in extase... onze oordopjes liggen klaar!

DESTRA soca uit Port of Spain, Trinidad
Girl power uit Trinidad! Destra Garcia is de onbetwiste queen van de soca, zeg maar: de vrouwelijke tegenhanger van Machel Montano. Geen zangeres ter wereld die haar publiek zo in haar macht heeft en op de knieën dwingt: Madonna eat your hart out!

CARIMI compas uit New York/Haïti
Carlo Vieux, Richard Cavé en Michael Guirand vormden CaRiMi in 2001. Hun eerste single Ayity Bang Bang was een gigantische hit en CaRiMi werd snel de nieuwe leading band in de compas-muziek, de pop uit Haïti. De groep stelt in Hoogstraten hun meest recente album Buzz voor.

TONY DIZE reggaeton uit USA/Puerto Rico
Deze sweet-voiced singer werd bekend door zijn samenwerking met Wisin y Yandel, wat resulteerde in een eerste soloplaat La Melodia De La Calle (2008). Nadien volgden samenwerkingen met onder andere Don Omar en Ken-Y. Tony Dize staat voor de wat zachtere stijl van de reggaeton.

COCO BAND merengue uit de Dominicaanse Republiek
Al sinds de jaren 1990 is Coco Band een van de populairste merengue-bands in de Dominicaanse Republiek. De zanger Pochi Familia staat nog steeds voor rechttoe rechtaan merengue, zoals we die kennen van hits als La Faldita en La Flaca.

MORGAN HERITAGE reggae uit Jamaica
Vijf kinderen (oorspronkelijk zelfs acht) van reggae-zanger Denroy Morgan vormen samen Morgan Heritage: Una, Gramps en Peter op vocals, Luke op gitaar en Mr Mojo op percussie. In 1992 werden ze ontdekt op het Reggae Sunsplash Festival in Montego Bay. Hun album More Teachings kreeg snel internationale erkenning. Morgan Heritage brengt reggae met sterke invloeden uit de hip hop, R&B en rock.

CELSO PIÑA cumbia uit Mexico
Met zijn losgeslagen stijl moet Celso Piña zowat de Mexicaanse tegenhanger van cumbia-pionier Alfredo Gutierrez zijn. Zijn bijnaam luidt dan ook “El Rebelde del Acordeón”. Hij vertaalt de traditionele, rauwe cumbia naar de 21ste eeuw door samenwerkingen met locale latin rock bands, waarbij de accordeon sound en het typische ritme blijven domineren. Weeehaaaa!!!!

LOCOMONDO reggae en ska uit Athene, Griekenland
Locomondo is het perfecte tegengif voor het beeld dat we in de pers van Griekenland krijgen voorgeschoteld. Zanger Markos Koumaris heeft het helemaal: charisma, een stem, heerlijke songs, een gitaar én een bouzouki... en uiteraard dreadlocks! Nu al het buitenbeentje op ons podium... straks misschien ook dé verrassing van het festival? Mis dit Benelux debuut niet!

KOLA LOKA cubaton uit Santiago de Cuba
Lokale helden van de Cubaanse versie van de musica urbana, de cubaton. De broers Yasser en Yamir Robinson vormen het trio samen met Angel Torres: zij verrijken hun urban sound met reggae, cumbia, merengue en soca. De band is op dit moment hot en razend populair bij de Cubaanse jeugd.

BELLA MONDO soukous, reggae en compas uit Abidjan, Côte d’Ivoir
Deze Afrikaanse band telt tien jonge vrouwen en brengt originele dansmuziek vermengd met soukous, reggae en compas. De groep trok de aandacht met het nummer Africa: een prachtige versie van Ansanm Ansanm, een nummer uit 1980 van de Haïtiaanse band DP Express. We heten deze dames een heel warm welkom op hun eerste grote Europese podium.

De voorverkoop is gestart op 1 mei 2012.